Näy, kuulu ja tanssi!

Itselle sopiva laji

Kuulutko sinäkin siihen monenkirjavaan ehkä tanssilliseen ihmisjoukkoon, joka on jossain elämänsä vaiheessa pohtinut itselleen sopivaa liikuntamuotoa ja sellaisen itselle ”sopivan” harrastuksen aloittamista?
Oletko kokeillut mitä erinäisempiä lajeja huomataksesi myöhemmin että se ei ollutkaan sinulle ”se oma juttu”.
Oletko tuskaillut lajin löytymisen vaikeutta ääneen, ja kuullut ehkä kautta rantain, että liikunta-alan ammattilaiset suosittelevat etsimään itselleen sellaisen ”sopivan” lajin, jota harrastaessaan ei edes huomaa ”liikkuvansa” tai urheilevansa. Että se vain ikään kuin vie mukanaan ja kalorit kuluvat kuin itsestään?
Tuntuuko koko asia sinusta ihan apsurdilta?

TANSSI

Oletko kokeillut tanssia? Sitä lajia jossa liikutellaan vartaloa musiikin rytmissä? Mietitkö nyt että joo olen, olen miettinyt ja se olisi varmasti ihanaa, mutta en voi aloittaa tanssiharrastusta koska minulla ei ole omaa paria?
Tiesitkö, että oman parin puuttuminen ei ole mikään ongelma?
Tanssikoulut ovat kehittäneet vuosien varrella mitä erilaisempia variaatioita tanssikursseille taatakseen sen, että kaikki pääsevät tanssimaan.
Ja voin todeta ihan oman kokemukseni pohjalta että se oikeasti toimii! Mikä parasta, kehitys on paljon paljon sutjakampaa kun pääsee
tanssimaan monenlaisten erilaisten ihmisten kanssa verrattuna siihen, että aina vain tanssisi sen oman parin kanssa.
Onko seuraava ajatuksesi tämä: ”No joo kyllä, mutta en minä yksin viitsi lähteä tanssikursseille. Ahdistaa pelkkä ajatuskin lähteä tanssimaan ihan
uppo-outojen tyyppien kanssa, kun enhän minä edes osaa tanssia. Ei tule kysymykseenkään”?

Minun tarina

Minäpä kerron sinulle oman tarinani.
Tuttu tunne, näin minäkin ennen muinoin ajattelin, josta syystä tanssiharrastuksen aloittaminen viivästyikin useilla useilla vuosilla.
En uskalla melkein edes ääneen ajatella, mutta ehkä jopa yli kymmenellä vuodella?!
Jälkikäteen se hieman harmittaa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, ajattelen.

Olen myös miettinyt omalla kohdallani paljon sitä, että ilman muutaman vuoden pysähtymistä itsekseni, tanssiharrastuksen aloittaminen olisi voinut
myös jäädä ikuiseksi haaveeksi. Vuosikaudet olin unelmoinut tanssiharrastuksen aloittamisesta, mutta koska silloinen kumppanini ei ollut asiasta yhtä innostunut, koin että se täytyy vain unohtaa. Eihän tanssimaan nyt voi herran jestas yksin lähteä!

Avioeron myötä sitten tämä sisäinen palo nosti taas päätään, ja päätin että per..le, nyt on se hetki. Yhtään viivyttelemättä ja sen minkään myöskään miettimättä ilmoittauduin paritanssileirille, mikä toistuvasti oli facebookin fiidissä näkökenttääni ujuttautunut.

Olin lukenut leirikuvauksesta että omaa paria ei tarvita, joten päätin antaa palaa.
Lähdin ihan yksin uuteen seikkailuun, ja ihan pokerina pölähdin koko elämäni ensimmäiselle tanssitunnille, joka ei taitanut olla edes ihan mikään aloittelijoiden tunti (olin kyllä tutustunut tasokuvauksiin etukäteen, mutta jotain oli ehkä jäänyt hieman sisäistämättä :D).

Reippaasti kuitenkin keikuin ensimmäisen tunnin mukana, ja seuraavat tunnit viikonlopun aikana olivatkin jo paljon helpompia, kun aloin
pikkuhiljaa sisäistää etikettejä, tanssikulttuuria sun muuta siitä, miten kursseilla ja tansseissa kuuluu elää ja käyttäytyä 😀
Rohkeasti osallistuin myös oheisohjelmaan ja kylpylässä tanssituntien ulkopuolella tutustuin paremmin myös muihin leiriläisiin, joista osa
kaveruussuhteista on jatkunut ihan näihin päivin asti. Leiriltä palattuani ilmoittauduin saman tien (tätäkään en ollut uskaltanut aiemmin tehdä) Tanssikoulu Jari Aaltosen viikkokursseille, ja varmasti Saria ja Jaria onkin lopulta kiittäminen siitä, että tämä ihana tanssiseikkailu on jatkunut nyt hieman yli viisi vuotta!

Olen miettinyt paljon jälkeenpäin, että mikäli aikoinani ensimmäiset kurssikokemukset olisivat olleet yhdessä oman parin kanssa, en ehkä koskaan olisi uskaltautunut
parinvaihtorinkiin mukaan. Tällä kokemuksella jo tiedän, että se olisi ollut todella sääli, koska nyt tiedän, että se ilo ja voima mitä tanssista saa, rakentuu suureksi osaksi juuri niistä kohtaamisista muiden, toinen toistaan erilaisempien ja hienompien ihmisten kanssa.
Oman parin kanssa tanssiminen on tietysti myös ihanaa, mutta suurimmat oivallukset ovat kyllä tapahtuneet siellä parinvaihtoringissä, missä joudutaan parhaimmillaan ihan muutaman sekunnin välein mukautumaan uuden viejän tapaan viedä. Joudutaan myös usein sinne epämukavuusalueen syvään päähän missä kaikki
tiedämme sen suurimman kehityksenkin tapahtuvan. Eikö tiedettäkin? 😉
Myös ne varmasti kaikkien pariskuntien tietämät ”palautekeskustelut” kesken tunnin ovat jääneet paljon vähemmälle, kun perspektiiviä ja kokemuksia tekemiseen kertyy laajemmalta kentältä. 😉

Psyykkinen palautuminen

Omakohtainen kokemukseni on, että tanssi vahvistaa suuresti ihmisen resilienssiä (tarkoittaa psykologiassa psyykkistä palautumiskykyä).
Tanssi vaikuttaa merkittävästi psyykkisen tasapainon ylläpitämiseen niin tanssin aikana, kuin useita tunteja harjoittelun jälkeenkin.
Saatan tuntea tanssin positiiviset vaikutukset kehossa vielä pitkään seuraavana päivänäkin. Kokemukset ilosta, yhteenkuuluvuudesta, onnistumisista,
itsensä ylittämisestä ja mm. vaikkapa uskalluksesta, parantavat itsetuntoa ja antavat hyvää fiilistä hyvin pitkään. Jopa seuraavaan tanssituntiin asti.

Täytyy myös muistaa, että tanssi on monipuolinen ja tehokas liikuntalaji. Tässä tullaan siihen kohtaan, kun puhuttiin siitä itselle sopivasta liikuntalajista joka ei tunnu liikunnalta. Tanssi nostaa peruskuntoa ihan huomaamatta, sekä kehittää kehonhallintaa ihan kokonaisvaltaisesti.
Voit huomata ihan hetkessä, miten esimerkiksi tasapainosi, liikkuvuutesi tai ihan koordinaatiokykysi on kehittynyt tanssiharrastuksen aloittamisesta.
Toki tanssikaan ei ole kaikkien juttu, se on ihan ymmärrettävää, mutta älä rakenna itse itsellesi esteitä onnellisuutesi tielle niin kuin minä tein.

Vaikka tanssi onkin fyysisesti varmaankin yksi vaativimmista urheilumuodoista, tästä harrastuksesta voi hullaantua ihan kuka tahansa kuntotasosta, tanssitaustasta, sukupuolesta tai iästä riippumatta!
Oletko sinä yksi niistä ihmisistä, joka haaveilee tanssiharrastuksen aloittamisesta mutta ei vielä ole uskaltautunut tekemään sitä ensimmäistä siirtoa aloittamisen suhteen? Tule rohkeasti mukaan tanssikursseille ja anna palaa! Uskallan luvata, että se satsaus tanssilliseen loppuelämään kannattaa milloin tahansa!

Jos mukaan tuleminen jännittää oikein perusteellisesti, soita tai laita minulle viestiä niin madalletaan osallistumiskynnystä yhdessä.
Voidaan käydä yhdessä etukäteen läpi perusasioita siitä miten kursseilla toimitaan, ja mitä on hyvä tietää etukäteen.
Voin myös toimia tarpeen tullen kävelykeppinä ensimmäiselle tunnille tultaessa (tällaista keppiä olisin tarvinnut joskus itsekin)! 😀
Siitä se sitten lähtee etenemään kuin itsestään (usko pois), ja sitä itsensä voittanutta fiilistä ei voita mikään! <3

Seuraavat tanssileirit järjestetään 23.-25.2.2024 Ranualla ja 26.-28.4.2024 Rukalla!

Tule rohkeasti mukaan iloiseen joukkoomme! <3

Marre

Marika Sarajärvi
Kirjoittaja on Lappi Action Oy´n yrittäjä ja it-alalla toimivan yrittäjäperheen kasvatti, lue lisää >täältä>